SZSO.ORG -> Kaj delamo -> Izleti Stega

 

Zelo uspešen izlet kraških skavtov

 

Megleno nedeljsko jutro ni obetalo lepega vremena, kljub temu pa je marsikdo zaupal vremenskim napovedim Primorskega dnevnika in si veselo pripravil nahrbtnik za celodnevni izlet, ki sta ga organizirala 1. in 2. steg Slovenske zamejske skavtske organizacije. In tako se je v kriški cerkvi zjutraj zbralo nad 100 skavtov, staršev in sorodnikov.

 

Po sv.maši se je množica skavtov podala na prijeten sprehod in kar kmalu dospela do lepe jase v bližini Proseka. Stegovodja Zviti leopard je sklical zbor in slavnostno predal vodstvo stega novi stegovodji Športni lisici. Sledila je predstavitev številnih prisotnih, nakar se je dejavnost nadaljevala ločeno po vejah. Najmlajši, volčiči in volkuljice, so se z Akelo in Bagheero umaknili v džunglo, kjer so se poslovili od šestih prijateljev, za katere je prišel čas, da zapustijo džunglo in se podajo v vas. Krdelo se je poslovilo tudi od stare Akele (Športne lisice), ki je predala svoje mesto poglavarja novi krdelovodji (Nasmejani želvi). Tudi v veji izvidnikov in vodnic, ki jo bo tudi letos vodil Prisrčnobrundajoči volk, je prišlo do novosti – nekaj članov je zapustilo četo, nove mlade sile pa jo bodo prav gotovo obogatile. Veja roverjev in popotnic je s svojo klanovodjo, Vedro lisico, svoje odhode opravila že na predvečer izleta v lepem scenografiji šempolajske jame Caterine.

  

Po kosilu je sledil igrivi del dneva. Izvidniki in vodnice so se predali svoji najljubši igri – približevanju, volčiči in volkuljice, klanovci in starši pa so se nepopisno zabavali v “nori” različici igre Zastavica, v sestavljanju “gosenice”, piramide, pahljače…

  

Nato so se skavti ponovno podali na pot, ki jih je vodila mimo Proseka in Kontovela vse do Grljana. P poti so se še ustavili v Miramarskem parku, kjer so tekmovali v prepoznavanju rastlin in dreves.

 

Izlet se je zaključil na grljanskem pomolu, kjer je lepa skupina skavtskih navdušencev dobila tudi nagrado za celodnevni napor: nanje je končno posijalo toliko pričakovano sonce! (J.T).

 

Izlet mestnih in breških skavtov

Nekoliko meglena nedelja z medlim soncem, ki ni in ni hotelo pokukati izza oblakov, nikakor ni skalila veselega vzdušja in prijetnega razpoloženja, ki sta vladala med člani skavtskega stega Trst 3-4,  ko so se pogumno odločili, da se kljub nenaklonjenemu vremenu podajo na Slavnik. Tako se je druščina štiridesetih skavtov vseh starosti, ki se sicer zbirajo na tedenskih sestankih pri Sv. Ivanu in v Mačkoljah, zjutraj zbrala na vznožju Slavnika v Prešnici in se z dobro voljo odpravila proti vrhu.

 

  

Megla, ki je zjutraj zajela celotno pokrajino, se nikakor ni hotela umakniti, tako da so bili skavti na vrhu prisiljeni tavati po brezmejni nevidnosti. Ko so tako pogumno in strumno korakali, so se kar naenkrat znašli pred Tumovo kočo na vrhu, ne da bi se tega sploh zavedali. Pot je sicer spremljala prijetna narava, preoblečena v tople jesenske barve, pa tudi spolzka gozdna pot in mokri kamni, ki so nemalokrat povzročali kako težavo, še posebno pri spustu.

Na vrhu Slavnika so se skavti ogreli s toplim čajem, saj je občutena vlaga prodirala prav do kosti. Po kosilu so bili na vrsti še nekateri obredi vstopov in prestopov v novo vejo. Volčiči in volkuljice (od 7 do 10 let) so tako kot Mowgli, ki se je nekega dne odločil, da se bo vrnil v človeški svet, zapustili pravljični svet džungle, pozdravili Akelo, Bagheero, kačo Kaa in Balooja, in se v megli odpravili novim dogodivščinam naproti v veji izvidnikov in vodnic. Sami so morali najti pot do čete (od 11 do 15 let), ki je medtem prav tako pozdravljala svoje starejše člane in jim zaželela še v naprej srečno pot v skavtskem življenju. Istočasno je četovodja sprejela nove člane v četo, klanovodja pa nove člane v noviciat klana Učen klana. Po doživetih obredih, po solzah slovesa in po trepetu ob vstopu v novo vejo, so se skavti zaradi slabega vremena odločili za varianto programa, ki je prvotno predvideval igre na vrhu Slavnika. Skavti pa so se raje odpravili proti vznožju hriba in se s hojo segrevali.

   

 

Na predvečer izleta so svoje srečanje začeli tudi klanovci Učen klana, ki so se v večernih urah zbrali v Boljuncu. Tam so tudi oni imeli obred vstopa novincev v klan. Le-ti so morali po neki gozdni poti v temi tavati med drevesi in gmajno, dokler niso dospeli do strme stene, po kateri so se zavezani spustili. Po tej preizkušnji so bili novinci sprejeti v klan, ki je še pozno v noč nadaljeval svoje praznovanje v skavtski koči v Dragi. (cer)

 

 

 

 

 

Nazaj

SZSO©2004

-> Vrh strani