SZSO.ORG -> Kaj delamo -> Novice
 


Bazoviški junaki in marijanski shod 2002

Tržaški del SZSO je dejavnosti novega skavtskega leta uvedel v nedeljo, 8. septembra 2002, s postavitvijo častne straže na proslavi bazoviških junakov in s sooblikovanjem že tradicionalnega marijanskega shoda na Opčinah.

Ti dve pobudi predstavljata stalnico letnega delovanja tržaških skavtinj in skavtov, sta pa tudi lepa priložnost za srečanje po poletnih taborih. Tudi tokrat smo se zbrali v prostorih Marijanišča, da smo si skupaj ogledali slike in diapozitive s taborov - za spremembo je bilo letos srečanje pred procesijo, bilo pa nas je približno petdeset. Iz Marijanišča smo se nato napotili do openske cerkve, kjer smo se pridružili množici vernikov letošnjega marijanskega shoda. Procesiji s kipom fatimske Matere božje po openskih ulicah je sledila maša, ki jo je daroval tržaški škof Eugenio Ravignani. Tako v procesiji kot pri maši smo sodelovali s petjem in branjem.

Če odraža sooblikovanje marijanskega shoda duhovno plat naše organizacije, je sodelovanje na proslavi bazoviških junakov izraz naše narodne zavesti. Ob spomeniku Bidovcu, Marušiču, Milošu in Valenčiču, prvim upornikom in žrtvam fašističnega raznarodovalnega nasilja, je bila letos desetina skavtinj in skavtov, ki so skupaj s taborniki Rodu modrega vala postavili častno stražo. Vsakoletna proslava zbere na bazovski gmajni Slovence, da bi ohranili živ spomin in duh upora, zato je prav, da se tudi skavti poklonimo našim sovrstnikom, ki so pred 62 leti darovali svoja življenja za slovenstvo.

(Glasbeni kobra)


 
 Nazaj SZSO©2002 -> Vrh strani