SZSO.ORG -> Kaj delamo -> Novice
 


Odprtje razstave in nagrajevanje literarnega natečaja

Če je kdo šel pretekli konec tedna mimo Opčin in se zaustavil v Finžgarjevem domu, je lahko v eni od sob opazil zanimivo razstavo, posveečeno zgodovini skavtizma na tržaškem Krasu, od Trebč do Štivana. Skavti 1. in 2. stega, to sta teritorialni enoti, ki delujeta na območju vzhodnega in zahodnega Krasa, sta rastavo priredili kot eno od številnih pobud ob priliki 50.letnice organizacije. Po skavski pesmi je večer v petek 1. marca uvedel stegovodja Mitja Ozbič (Vztrajni bober), ki je povedal, da je v 50-letni zgodovini organizacija rasla, se razvijala, vsak, ki je vanjo vstopil, je položil svoje zrno. Sadov svojega truda skavtski voditelji večinoma ne vidijo takoj, ker so ti nevidni, dolgoročni in skriti v osebnostih vsakega posameznika. Ob razstavi pa je stegovodja poudaril, da bo lahko marsikdo zagledal kak predmet, kakšno sliko, se v njej prepoznal in opazil, da pravzaprav njegov doprinos organizaciji ni bil ničen, če le-ta še naprej živi in vzgaja številne mlade ljudi. Sledil je ogled filma o zgodovini skavtizma v zamejstvu. Film predstavlja pravzaprav montažo številnih videoposnetkov najrazličnejših taborov, od leta 1956, mimo vseh štirih zamejskih jamboreejev, pa vse od današnjih dni.

Po filmu je sledilo še nagrajevanje literarnega natečaja, ki ga je v preteklem letu razpisalo deželno vodstvo. Žirija, ki so jo sestavljali Alenka Štoka, Nadja Maganja in Peter Černic, je določila tri nagrade: eno tretje mesto in dve prvi mesti ex-aequo. Tretjo nagrado je tako prejela Tanja Rebula za črtico Gamsu, ki premaguje strmine v skavtskih srcih. Prvo mesto pa sta si delila dva prispevka: literarna črtica Jasne Tuta Skavtizem je tudi ljubezen in pa pripoved o potovalnem taboru Barkovlje 1997, ki sta ga napisala Jasna Tuta in Mitja Tretjak.

Večer se je zaključil z ogledom razstave, ki je bila kasneje premeščena v nabrežinsko župnišče. Skavti s Krasa so se namreč odločili, da bodo doprtje razstave ponovili v četrtek 7. marca v Nabrežini, ko je bil ponovno na ogled film o zgodovini skavtizma.

(Vestna vidra)


 
 Nazaj SZSO©2002 -> Vrh strani