KLAN  UČ∂NKLAN  in

1. SLOVENSKA  SKAVTSKA  FUZBALADA

 

V

soboto, 20. in nedeljo 21. aprila, se je odvijala v Trstu, 1. slovenska fuzbalada v organizaciji klana Uč∂nklana. Klanovci smo si zamislili ta nogometni turnir sprva bolj za šalo kot zares. Po lanskemu BRIGA ME!! (za nevedneže: Briga me!! = 3. srečanje slovenskih popotnikov in popotnic v Novem mestu), se nam je porodila zamisel, da bi bilo lepo, če bi pripravili neko širšo pobudo na italijanski strani meje za klanovce. Tako je v bistvu prišlo do zamisli tega turnirja. Precej organizacije in odgovornosti posameznikov se skriva za pripravo take pobude, vendar smo kljub neugodnostim in težavam podvig speljali.

1. slovenske fuzbalade se je udeležilo šest skupin, in sicer klan iz Idrije, klan iz Logatca, klan iz Novega mesta, goriški klan, noviciat Kras n' klana ter gostitelji – klan Uč∂nklan (TS 3 in 4).

V soboto 20. aprila smo se zbrali okrog 18. ure  v sedežu 4. stega v Dragi. Po začetnem zboru, kjer smo se predstavili, je sledila večerja iz torbe. Vreme nam ni dopuščalo, da bi večerjali na dvorišču, zato smo se pomaknili v jedilnico. Po obedu smo imeli sv. mašo, ki sta jo darovala g.Tone Bedenčič (duhovni asistent tržaškega dela organizacije) in g.Maks Suard (duhovni asistent 4. stega). Pri daritvi smo sodelovali z branjem beril in prošenj ter skavtskem petju. Po ustaljeni skavtski navadi je sledil še taborni ogenj. Vreme nam je še vedno nagajalo, tako da je program stekel kar v jedilnici. Glasbeni orel in Duhoviti orel sta imela nalogo speljati večer v prijetnem vzdušju. Seveda sta se kar dobro odrezala. Vsak klan je pripravil svojo točko, na primer kak ples ali igro, ter vpletel vanjo še ostale gledalce. Prepletanje iger in pesmi se je zavleklo pozno v noč, vendar z maksimalnim navdušenjem.

Z uspavanko smo uradno zaključili program prvega dne. Ob trenutku razmišljanja je bilo čutiti močno skupnost in veselje združitve. Nato so se nekateri odpravili spat, ostali pa smo nadaljevali »fešto«. V prijetnem vzdušju in petju je čas kar utekal, dokler nismo vsi podlegli spancu.

Nedelja, 21. aprila. Zbudimo se ob zvokih kitare in Francevemu petju. »Nekoliko« zaspani se odpravimo v jedilnico in pozajtrkujemo. Čas nas je začel zopet preganjati. Hitro pospravimo potrebščine ter se z avtomobili odpeljemo do Marijanišča na Opčine. Vreme se nas je nekoliko usmililo, vendar ni še tistega toplega spomladanskega sonca, ki te kar izmuči ko se postavi na pravo mesto. Klanovci se preoblečemo in začnemo z igro. Nogometne tekme si sledijo po določenem zaporedju in v dveh krogih. V prvem krogu so: klan iz Logatca, Idrija in noviciat Kras n' klana, v drugem pa: Gorica, Novo mesto in klan Uč∂nklan. Tekme trajajo 2x17 minut, sodniki pa se vrstijo iz posameznih klanov. Na strani igrišča ima tehnična žirija svoje mesto, od koder ima pregled nad situacijo. Tu se beležijo imena vseh strelcev in rezultati posameznih tekem. Vzdušje postaja vse bolj prijetno in privlačno. Ko padejo prvi goli se posmeje tudi sončece izza temnih oblakov in utira pot svojim žarkom do igrišča. Jutro se bliža poldnevu ko je na vrsti kosilo. Turnir se prekine, klanovci pa se odpravimo do jedilnice. Konsistentno kosilo prija vsem, ki smo do sedaj tekmovali ali pa samo navijali. Odmor končuje, klanovci pa se že odpravljamo proti igrišču. Zopet se pričnejo tekme, navijači in publika pa jih z zanimanjem spremljajo. Oba kroga sta odigrana. Skupini, ki sta zmagali najmanj tekem sta izločeni iz turnirja. Tehnična žirija že sestavlja kombinacije nadaljnih tekem, ki bodo vodile do finala. Nestrpno pričakujemo. In zopet igramo. Sonce, ki se je sprehodilo na zahod, postaja nizko. V njegovih žarkih bleščijo pokali, namenjeni prvim trem uvrščenim. Končno pridemo do finala za 3. in 4. mesto ter za 1. in 2. mesto. Pred tem se zberemo v krogu. Vse skupine, ki so sodelovale na turnirju dobijo priznanje. Novomeški klan se ob tej priložnosti tudi poslovi in odide. Ostali se vrnemo na igrišče in nadaljujemo s tekmami. V finalu za 3. in 4. mesto se pomerita klan iz Logatca in klan iz Gorice. Uspešno pa izidejo Goričani z visoko razliko golov. In končno finale med Idrijo in klanom Uč∂nklanom. Igra se prične in se odvija v napetem ozračju. Minute minevajo počasi, utrujenost celega dne pa se postavi na plan. Prvi polčas mine brez zadetkov. Situacija se spremeni šele v drugem polčasu z zadetkon klana Uč∂nklana. Idrija ne podleže, ampak se še trdneje postavi in odloči za gol. Končni izid 1 – 1. Preidemo na podaljške, ki pa ne razrešijo položaja. Zelo utrujeni prilezemo do prostih strelov. Začne Idrija in zadene, Trst zgreši. Napetost je na višku, ko Trst zabrani gol. Zopet je rezultat izenačen. Kdor zgreši prvi je izločen. Idrija zadene, Trst zgreši. Konec. Idrija zmaga, Uč∂nklan pa se uvrsti na drugo mesto. Turnirja je konec. Utrujeni se ponovno zberemo v krogu. Voditelji podelijo nagrade zmagovalcem. Dokončno se poslovimo in voščimo, da bi se še kdaj srečali.

1. slovenska fuzbalada je pobuda, ki je vzbudila še isti dan mnogo pozitivnih mnenj. Nastalo je veliko novih prijateljstev, izmenjanih je bilo veliko mnenj v zvezi z nogometom, pa tudi iz vsakodnevnega življenja. Torej naj bo ta izziv odskočna deska za nadaljne slovenske fuzbalade ne le v športnem, ampak tudi na kulturnem nivoju.

 

Modri lev