SZSO.ORG -> Kaj delamo -> Program dejavnosti

 

 

VODNIŠKI TEČAJ 2003

 

 

Pred nekaj tedni so vodniki in podvodniki celotne Slovenske zamejske skavtske organizacije dobili pismo, v katerem je bilo le kratko sporočilo: rangers challenge – izziv za vodnike,  datum, ura in kraj srečanja ter zaključek, ob tem pa še opozorilovsekakor bodi opremljen tako, da boš v nahrbtniku imel vse to, kar je potrebno za nočne in dnevne skavtske dejavnosti.”.. in nič več. Temu izzivu so je odzvalo 15 vodnikov in podvodnikov (skavti od 14. do 16. let, ki skrbijo za svoje vrstnike v manjših skupinahvodih). Skupina mladih skavtov z Goriškega in Tržaškega, ki sicer ni bila opremljena prav z vsem potrebnim za nočne in dnevne skavtske dejavnosti, je tako s svojimi voditelji preživela tri nepozabne dneve (6, 7. in 8. decembra) v okolici doline Glinščice, Drage in Peska. Tečaj vodnikov je nastal predvsem z namenom, da nudi vodnikom in podvodnikom konkretne primere dejavnosti v vodih in četah, da jih preizkuša v zahtevnejših podvigih ter da jim nudi konkretno znanje, sredstva in prijeme za delovanje v vodu. Izvidniki in vodnice so tako stopili takoj v akcijo: po zbiranju in uradnem začetku s skavtsko pesmijo, molitvijo in nekaterimi napotki so morali iz Boljunca prehoditi strmo pot po dolini Glinščice, dokler niso dospeli skoraj do Jezera in se tam spustili v jamo. Na glave so si nadeli čelade in svetilke s karbidovko (posodilo jih je društvo Grmada) ter se podali v razvejane jamske rove, kjer so imeli tudi sv. mašo, ki jo je daroval deželni cerkveni asistent p. Mirko Pelicon.

  

 

Pot jih je nato vodila do Drage, kjer so nadebudni skavti tudi obe noči prespali. V večernih urah so morali reševati topografske naloge, zato so se razdelili v tri vode in se razporedili v tri različne prostore. Ob vsem tem so si določili funkcije znotraj voda, si izmislili klic in pripravili zastavo voda.

 

 Kasneje je prišel na obisk David Štrajn, predsednik alpinistične sekcije SPDT, ki je dal nekaj navodil za naslednji dan, ko so se mladi skavti preizkusili tudi v plezanju. Poleg tega je bilo jutro posvečeno še krajši orientacijski igri.

 

V popoldanskih urah so si sledile tri delavnice: prva pomoč, postavljanje šotora in prižiganje ognja ter sestava različnih tipov ognjišča. Ko je mrak in z njim tudi oster mraz že legal na zemljo, so se skavti napotili v kočo in sledili tiskovni konferenci o tem, kako se izpelje podvig. Sledila je nato še krajša razlaga o tem, kaj je azimut, kako ga izmerimo in praktične vaje v zvezi z njim.

 

 

 

 

Po večerji je bila vsem udeležencem dana možnost, da prikažejo svoje igralske spretnosti. Vodstvo je namreč podeljevalo Zlate Miklavže (namesto zlatih Oscarjev) za najboljšega igralca, najboljšo igralko, najboljši škeč itd. Po vsem tem pa je prišla še pretresljiva vest, da so neznanci ugrabili eno od voditeljic in da so na tleh vidni znaki nasilja ter krvi. Skavti so morali tako sredi noči slediti tem znakom v gozdu, ki so jih pripeljali do Peska. Tam so srečali ranjeno voditeljico in še druge voditelje, ki so ji priskočili na pomoč. Preden so se vrnili v Drago, so imeli še možnost opazovanja zvezd in lune s teleskopom, saj sta jih na Pesku pričakala dva izvedenca za astronomijo in jim prikazala nebesni svod. Utrujeni in premraženi skavti so po tej nočni pustolovščini prinesli ranjeno voditeljico spet v kočo in se po toplem čaju skoraj obnemogli podali v postelje, saj jim je že docela zmanjkalo energije.

 

 

Naslednjega dne pa so se urili v vozlih, vezavah in utorih, morali so postavljati zgradbe ter pripraviti vezave, ki bi jim omogočile prehod široke reke. Po krajšem pogovoru o četi so se vsi trije vodi pomerili še v tekmovanju, ki je zahtevalo tri preizkušnje: morali so prižgati ogenj z mokrim lesom in si na njem skuhati čaj, prenesti ranjenca po azimutih in koordinatah na določeno točko, sestaviti vezavo za prehod čez reko.

 

 

 

 

 Priznati je treba, da so se mladi skavti v teh preizkušnjah kar znašli, to dokazuje tudi dejstvo, da so ob koncu srečanja z zadovoljstvom priznali, da so se marsičesa naučili. V ponedeljkovih popoldanskih urah je bila na vrsti še sv. maša, ki jo je daroval g. Ivo Miklavc, po njej pa še posprava in težko pričakovano nagrajevanje. Nobeden od vodov ni dobil najvišjega priznanja Scout quality 9002, dva voda (Orli in Kače) pa sta si zaslušila piznanje Scout quality 9001, en vod (Miši) pa 9000.

Tudi ta pustolovščina se je žal že zaključila; izkušnje, ki so si jih vodniki in podvodniki pridobili na tem srečanju, bodo sedaj prenesli še v svoje skupine, medtem ko jim bodo v ušesih donele besede začetne misli srečanja: „Če ti je breme pretežko, misli na druge; če ti hodiš počasneje, se oni ustavijo; če ti oslabiš, oni odnehajo; če ti sedeš, oni ležejo; če ti dvomiš, oni obupujejo; če ti kritiziraš, oni rušijo; če ti korakaš na čelu, te bodo prehiteli; če žrtvuješ roko, bodo oni dali kožo in če ti moliš, tedaj bodo oni postali svetniki.“ (Vestna Vidra)

 

OGLEJTESI ŠE NAŠ FOTO-ALBUM

 

 

Nazaj

SZSO©2003

-> Vrh strani