SZSO.ORG -> Kaj delamo -> Program dejavnosti

 

 

 

"Pripravljeni so zapustiti vse,

lastno udobnost in želje,

da bi opravili svoje delo.

To pa zato, ker je njihova dolžnost.”

(Baden Powell)

 

Dan spomina 2005

Slovenska zamejska skavtska organizacija se je v nedeljo, 20. februarja 2005 spomnila ustanovitelja skavtskega gibanja lorda Roberta Baden Powella iz  Gillwela.

V skavtskem letu je to pomemben trenutek, ki ga vsako leto praznuje nad 28 milijonov skavtov in ki ga je letos naša organizacija obeležila s posebno pobudo. Volčiči in volkuljice, izvidniki in vodnice, roverji in popotnice s Trsta in Gorice so se odpravili k Cerkniškemu jezeru in na Slivnico, kjer so se ob igri spomnili ustanovitelja skavtizma.

  

 

 

 

POZDRAV NAČELNIKOV

 

Najprej za uvod kratka a resnična zgodba!

Kako smo lahko uspešni v življenju?

 

Veliko let od tega so bile Združene države Amerike v vojni na Kubi. Ameriški predsednik McKinley je želel poslati pismo kubanskemu vladarju Garciji, a ni vedel, kako naj to izpelje, saj so se revolucionarji vojskovali proti Američanom v divji in težko dosegljivi deželi. Nekdo izmed njegovih svetovalcev ga obvesti, da pozna mladeniča, ki se imenuje Rowan. Izgleda, da je pripravljen narediti karkoli, kar se ga vpraša. Tako ga je poklical, mu izročil pismo ter mu je naročil, naj ga odda Garciji. Rowan z nasmejanim obrazom izvede to, kar mu je bilo naročeno. Ko se je vrnil, ga je predsednik vprašal, kako je to napravil. Rowan razloži, da je s čolnom priplul do Kube, tam je prečkal džunglo ne da ga bi videli nasprotniki in ko je našel Garcijo, mu je izročil zaupano pismo.

Rowan je z nasmejanim obrazom izvedel to, kar mu je bilo naročeno. S tem je brcnil NE iz besede NEMOGOČE.                  

                                            

 Baden-Powell

 

 

  Vidite, predragi volčiči in volkuljice, izvidniki in vodnice, roverji in popotnice, pomočniki, pripravniki in voditelji tale zgodbica nam razloži veliko resnico. V našem skavtskem slovarju ne smemo najti besede NEMOGOČE, saj če si zares nekaj želimo, se nam bo to prav gotovo uresničilo. Prepustimo se sanjam! Če zares imamo neke skrite sanje, ki se nam zdijo neuresničljive, radostno verjemimo v naše sposobnosti do konca brez strahu in prisluhnimo jim če začutimo, da je to za nas nekaj pozitivnega. Sledimo jim torej, vztrajno, nikakor se ne vdajmo v skušnjavo, ki pravi, da so te sanje nemogoče, pretežavne za nas in da sami tega ne bi zmogli doseči. Na koncu dneva bomo sestavljali skupen simbol. Ker bo vsak dodal svoj košček, bo simbol popoln, cel. Zapomnimo si, da moramo tako vedno ravnati: vsak mora dati tisto, kar zmore, da bo skupina lahko dosegla tisto kar sanja. Zaupajmo torej Bogu, kot Sopotniku, ki nam bo stalno v oporo pri doseganju teh naših plemenitih sanj.

 

Vaša načelnica in načelnik

Katja Tommasi-Srčkana mravlja in Franc Biancuzzi-Zamišljeni nosorog

 

 

 

  

 

 

 

IZVIDNIKI V BREZNU

 

Dan spomina je za izvidnike in vodnice s Tržaškega in Goriškega potekal v znamenju preizkušenj, hoje na Slivnico in iskanja zaklada v breznu, ops, v Coprniški jami. Ker sta goriški četi zamujali, so se tražaški IV odločili, da kar sami začnejo s preizkušnjami: izmeritev azimuta na karti, sestave stolčka, na katerem je moral en član skupine sedeti vsaj 10 sekund, mobiliziranje noge in kviz o Badnu Powellu. Rešitev preikušenj je člane mešanih skupin pripeljala do Anžetove jame, ki je bila na karti sicer označena, v resnici pa ni nikoli obstajala. Pač pa so izvidniki in vodnice po vzponu na Slivnico iskali Coprniško jamo, v kateri je bil skrit zaklad 2,5 kg čokolade. Jama je bila precej zanimiva, vanjo se je spuščala lestev in po lestvi je en izvidnik za drugim padal v ... brezno! Beh, tudi malo zgodovinske revizije ne škodi: za tistega, ki tega ne vedo, naj omenimo, da so v brezno padli tudi partizani....

 

  

 

Po kosilu so se vsi izvidniki in vodnice zbrali v zboru. Voditelji so na pot poslali najprej višji vod iz Trsta in Gorice, medtem ko so se ostali preizkusili v nekoliko bolj agresivni zastavici. Končno so se na pot podali še ostali, katerim so od daleč vestno in budno sledili voditelji, vsi skupaj pa so se ponovno srečali v Cerknici ob zanimivi predstavi, ki so jo uprizorili noviciati in klani SZSO.

 

 

 

 

 

 

PESEM UPANJA (Song of Hope)

Poj to pesem, iz srca zapoj, ta glas vsakdo sliši rad

To ljubezen je in je upanje, tu nov svet poraja se.

Glej, ta svet, kako je lep za nas, kot bi ravnokar nastal

Modro to nebo je za me, za te, vsem prinaša upanje.

 

It ‘s a song that ev‘ry heart can sing, it’s a voice we all can hear.

It a song of love, it’s a voice of hope. It’s a new world drawing near

Feel the earth so wise, so wonderful. As she wakes to make things new

See the same blue sky for me, for you. See the same dream coming true.

 

Kratek čas ali dan skupaj preživela sva.

Naj ta svet bo ves nov, midva objemiva ga.

Že pogled v oči mi o tebi govori;

radost in upanje druži srca skavtov vseh.

Naj na svetu bo mir, začniva ga jaz in ti;

raste naj, širi se, pride v vsako naj srce.

 

FOTOALBUM

 

 Nazaj

SZSO©2005

-> Vrh strani