SZSO.ORG -> Kaj delamo -> Program dejavnosti

 

 

 

 

"Pripravljeni so zapustiti vse,

lastno udobnost in želje,

da bi opravili svoje delo.

To pa zato, ker je njihova dolžnost.”

(Baden Powell)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100. letnica skavtizma: zarja skavtizma

ZARJA SKAVTSTVA – 1. AVGUST – EN SVET, ENA OBLJUBA (ONE WORLD ONE PROMISE)

 

“Pri svoji časti obljubljam,

da bom z božjo pomočjo

vestno služil Bogu in domovini,

pomagal svojemu bližnjemu

in izpoljeval skavtske zakone!«

 

Na milione skavtov celege svet bo v sredo, 1.avgusta, ob 8h zjutraj, vsak po svojem lokalnem času, obnovil svojo skavtsko obljubo, kot neke vrste štafetna mavrica, ki bo začela na svetovnem jamboreeju v Londonu in v štiriindvajsetih urah zaobjela cel svet. Na dan 1. avgusta torej, ko je Baden Powell pred natanko sto leti prav tako dvigoval zastavo na prvem jamboru prvega skavtskega tabora na otoku Brownsea in si takrat verjetno sploh ni predstavljal, da se bo njegovo gibanje tako razširilo. V nekaj letih se je namreč za skavtizem zanimalo ne samo ogromno število angleških skupin, temveč tudi v drugih država so že poznali to gibanje, tako da je leta 1909 Baden Powell že opustil svojo vojaško kariero, da bi se posvetil gibanju po celem svetu. Želel je namreč mladim nuditi stil življenja, ki bi temeljil na iznajdljivosti in na služenju drugim. Takoj po prvi svetovni vojni, leta 1920, je tudi že potekal prvi svetovni jamboree v Olimpiji, ko se je B.P. jasno zavzel za mir v svetu in za bratstvo med narodi, katerega naj bi bili skavti prvi glasniki in pokazatelji. Ob izbruhu druge svetovne vojne je B.P. celo poslal svetu sporočilo polno optimizma rekoč: »Ne obupajte, nikoli na svetu ni bilo tako potrebno dobrih skavtov kot danes: in tisti izmed vas, ki še danes vztrajate pri njihovi vzgoji, sooblikujete bodoči svet« (janurja 1940).

Danes štejejo številne skavtske organizacije po svetu več kot 30 milionov mladih poleg vseh tistih, ki so v teh stotih letih že »prejeli odhod« in se po svojih močeh trudijo, da bi praktično izvrševali obljubo in zakone, ki so jih izrekli v mladosti.

B.P. je prišel do spoznanja, da je treba mladim zaupati, jih dajati odgovornosti, želijo in potrebujejo preizkusiti svojo moč, spretnost in samostojnost. Zato je delovanje ambientiral na odprtem, pod šotori, v gozdovih, in tako spodbudil njihovo željo po pustolovščini, v kateri se mora vsaka posamezna enota znajti. Prav tako je zaupal mladim, naj vzgajajo mlade po geslu »služiti«, kar pomeni, da je vse delo, ki ga mladi voditelji (večinoma gre za mlade med 20 in 30 letom starosti) vnese v skavtstvo popolnoma brezplačno.

 

POBUDE 1. AVGUSTA

 

SVETOVNI JAMBOREE V ANGLIJI

 

Tudi Slovenska zamejska skavtska organizacija aktivno sodeluje pri raznih pripravah na »Zarjo skavtizma«. Devet članov organizacije se je tako podalo na največji skavtski dogodek leta, to je svetovni skavtski jamboree v Anglijo. To so: Jasna Briščik, Mojca Briščik, Jasmin Franza, Simon Peter Leban, Kristina Frandolič, Daniel Milano, Slavica Radinja, Andrej Schart in Tanja Zorzut. Večina teh se je odpravila na pot že v petek, 20. julija, z vseslovensko odpravo, ki jih bo najprej popeljala z avtobusom po Evropi s postojankami v Munchnu, nato pa še na Škotskem in v Angliji, vključno z Londonom. Odpravo sestavljajo člani treh slovenskih skavtskih organizacij, Zveze tabornikov Slovenije, Združenja katoliških skavtov in skavtinj ter Slovenske zamejske skavtske organizacije.

 

ZARJA SKAVTSTVA V TRSTU

Vse tržaške skavtske organizacije že več mesecev pripravljajo razne pobude ob priliki stoletnice skavtstva. Osrednja slovesnot bo 1. avgusta na griču sv. Justa s pričetkom ob 7.15. Takrat se bodo udeleženci zbrali na trgu pred katdralo, ob 7.30 bo sklican zbor, kateremu bo sledila pesem in predstavitev udeležencev s klici prisotnih. V obeh jezikih mesta bodo nato prebrani nekateri odlomki iz knjig Badna Powella, natanko ob 8h pa bo obnovitev skavtske obljube. Skavt bo na mikrofon prebral obljubo v originalnem angleškem jeziku, nato pa bo vsak zase obnovil svojo obljubu v svojem jeziku. Sledilo bo še nekaj pesmi, priložnostni pozdravi, zahvale in zakljulček.

 

 
 
 

 

ZARJA SKAVTSTVA V GORICI

V Gorici se bodo zbrali ob 7h v Ljudskem vrtu na Korso Verdi kjer se bo odvijala slovestnost, ki ja pripravijo vse skavtske organizacije mesta, in sicer SZSO, Agesci in Scout d'Europa.

 

ZARJA SKAVTSTVA V LJUBLJANI

 

Tudi v Ljubljani bo 1. avgusta pestro in »skavtsko«. Skavti se bodo namreč zbrali ob 8h na Prešernovem trgu, od koder se bodo nato odpravili k sv. maši v bližnjo fračiščansko cerkev, med katero bodo skupaj z ostalimi skavti sveta obnovili svojo objubo. Sledil bo zajtrk na trgu skupaj z vsemi povabljenimi in mimoidočimi, nato pa se bodo udeleženci pomenirili v fotoorientaciji po celi Ljubljani; v popoldanskih urah se bo praznovanje nadaljevalo v Parku Tivoli z delavnicami in skavtskimi igrami vse do prihoda mega-torte ob 21h. Srečanje se bosta v okviru svojega poletnega tabora udeležili 3. in 4. četa SZSO-TS, toplo pa so vabljene tudi ostale enote in posamezniki.

 

ZARJA SKAVTSTVA V RIMU

 

Predstavniki Slovenske zamejske skavtske organizacije so bili povabljeni tudi v Rim na osrednjo državno slovestnost, na kateri se bo zdralo okrog 5000 predsvnikov različnih skavtskih stegov po Italiji, večinoma Agesci in Cngei. Proslava bo prav tako potekala ob 8h zjutraj, pred njo pa bo sledilo zbiranje in praznično pričakovanje

 

Vestna vidra.

 

 

 

                                                

 

 Nazaj

SZSO©2007

-> Vrh strani