Znak SZSO
Kdo smo
 

Petdeset let slovenskega skavtizma v ItalijiRobert Baden-Powell, ki ga vsi skavti poznamo kot očeta našega gibanja, se je z zlatimi črkami zapisal v zgodovino britanskih vojaških podvigov. Naposled si je le slekel vojaško suknjo in se posvetil izključno delu z mladimi.

Ko je leta 1907 peljal skupinico fantov na otok Brownsea, si verjetno niti sam ni predstavljal, da bo ta prvi poskus imel tolikšen uspeh. Skavtsko gibanje se je v izredno kratkem času razširilo malodane na vse konce sveta, med mlade različnih narodnosti, veroizpovedi, družbenih slojev. Val navdušenja je kmalu pljusknil tudi na slovenska tla, kjer bomo naslednje leto obhajali 80.obletnico skavtizma.

Pri nas se je prva skupina skavtov zbrala v začetku petdesetih let, iz nje pa je zrasla organizacija, ki danes deluje med slovensko mladino v tržaški in goriški pokrajini. Družbene razmere so se od takrat v marsičem spremenile, zato se je tudi naša organizacija prilagajala časom in pomlajevala, da bi bila bliže potrebam mladih. Vseeno pa se ni odrekla svojemu bistvu: še vedno je geslo naše organizacije "kar najbolje- vedno pripravljeni - služiti".

V naših vrstah se mlademu nudi priložnost, da skupaj s sovrstniki doživlja pustolovščine, v igri spoznava svoje talente, preživlja svoj čas v slovenskem okolju, spoznava lepote narave, se duhovno in versko obogati in po svojih sposobnostih pomaga bližnjemu. Vse to pa skušamo uresničiti na način, ki je najbolj primeren starosti naših članov. Morda se marsikomu to zdijo samo parole. Nam pa ne gre za to, da bi spreminjali svet. Baden Powell je rekel, da moramo svet zapustiti vsaj kanček boljšega, kot smo ga našli. Mi mislimo, da je to mogoče, vendar ne z gesli. Začeti moramo pri posamezniku in ga vsaj opozoriti na to, kar se okoli njega dogaja.

Vrednote, ki jih skušamo posredovati preko našega delovanja, niso torej različne od tistih, v katere so verjeli prvi skavti v petdesetih letih. Da pa bi lažje pritegnili pozornost mladih, se je spremenil pristop do dela, prav ta pa je skrivnost naše organizacije, ki je kljub polovici stoletja še vedno zelo mlada. 
SZSO©2001   -> Vrh strani